Tolba, A. O. & N. M. Abdel-Aziz, 2024. Quality survey of frozen chicken meat consumed at government hospitals throughout different seasons in Assiut city, Egypt. Bulg. J. Vet. Med., 27, No 1, 130-142.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2021-0132

 

This study was conducted to evaluate the quality of frozen chicken meat received at government hospitals in Assiut city, Egypt, during hot and cold seasons. A total of 308 chicken meat samples were collected randomly and subjected to sensory, chemical, physical and microbiological testing. The findings showed that frozen chicken meat samples examined during the cold season had a better sensory evaluation than those examined during the hot season. The mean values of the physical quality tests, which included pH, drip loss, and water-holding capacity (WHC), were 6.12±0.017, 4.13±2.8, and 63.60±0.55 in the hot season and 5.9±0.013, 3.32±3.09, and 81.28±0.48 in the cold season, respectively. The total bacterial count, psychrotrophic count, total yeast and mould counts were 6.9×105±8.7×104, 1.1×106±1.0×105, 3.9×104±3.8×103, and 7.4×104±2.7×103 CFU/g in the hot season and 4.4×104±2.2×103, 1.9×105±1.6×104, 1.4×104±2.0×103, and 3.8×104±3.1×103 CFU/g in the cold season, respectively. These findings indicate that temperature has a significant impact on meat qua­lity; the frozen chicken meat samples examined in the cold season were in better condition than those examined in the hot season. It is necessary to maintain sanitary hygienic conditions during handling, packaging, storage and distribution particularly in the hot season.

Key words: frozen chicken, hot and cold season, microbiological tests, physical evaluation

 

Tolba, A. O. & N. M. Abdel-Aziz, 2024. Проучване върху качеството на замразено пилешко месо, консумирано в правителствените болници през различните сезони в град Асиут, Египет. Bulg. J. Vet. Med., 27, No 1, 130-142.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2021-0132

 

 

Това проучване е проведено за оценка на качеството на замразеното пилешко месо, доставено в държавните болници в град Асиут, Египет, през горещия и студения сезони. Общо 308 проби пилешко месо бяха събрани на случаен принцип и подложени на сензорни, химични, физични и микробиологични изследвания. Констатациите показват, че пробите замразено пилешко месо, изследвани през студения сезон, имат по-добра сензорна оценка от тези, изследвани през горещия сезон. Средните стойности на тестовете за физическо качество, които включват pH, загуба на вода и водозадържаща способност (WHC), бяха съответно 6,12±0,017, 4,13±2,8 и 63,60±0,55 през горещия сезон и 5,9±0,013, 3,32±3,09 и 81,28±0,48 през студения сезон. Общият брой бактерии, броят психротрофи, общият брой дрожди и плесени бяха 6,9 ×105 ± 8,7 ×104; 1,1 ×106 ± 1,0 ×105; 3,9 ×104 ± 3,8 ×103 и 7,4 ×104 ± 2,7 ×103 CFU/g в горещия сезон и съответно 4,4×104±2,2×103; 1,9×105±1,6×104; 1,4×104±2,0×103 и 3,8×104±3,1×103 CFU/g през студения сезон. Тези данни показват, че температурата оказва значително влияние върху качеството на месото; пробите замразено пилешко месо, изследвани през студения сезон, са в по-добро състояние от тези, изследвани през горещия сезон. Необходимо е да се поддържат санитарно-хигиенни условия по време на обработка, опаковане, съхранение и разпространение, особено в горещия сезон.

Ключови думи: замразено пилешко месо, горещ и студен сезон, микробиологични тестове, физическо изследване