Mahmoud, A. S., D. Yahia, W. H. Mohamed & A. A. Sharkawy, 2023. Effect of olive oil on oxidative and  DNA damage induced by imidacloprid. Bulg. J. Vet. Med., 26, No 3, 399-409.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2021-0059

 

The current study aimed to evaluate the effect of olive oil (OLO) on the genotoxicity of imidacloprid (IMI). Rats were divided into four groups: control group, IMI group that was exposed to 22.5 mg/kg b.w. IMI for 4, 8, and 12 weeks; OLO before IMI group dosed orally with OLO at a dose of 10 mL/kg body weight for two weeks before IMI exposure of 4, 8, and 12 weeks. The OLO after IMI group was treated with OLO in a dose of 10 mL /kg body weight for two weeks after IMI exposure of 4, 8, and 12 weeks. Malondialdehyde (MDA) and glutathione peroxidase (GPx) levels were measured in blood serum. The bone marrow from the femur was collected for the comet assay. The results revealed that exposure to IMI induced DNA damage, which was associated with increased blood MDA level and decreased GPx activity. However, treatment with OLO resulted in decreasing both DNA damage and MDA level while increasing GPx activity. On the other hand, pre-treatment with OLO was effective in decreasing the DNA damaging effect of IMI.

Key words: comet assay, imidacloprid, olive oil, oxidative DNA damage, oxidative stress

 

Mahmoud, A. S., D. Yahia, W. H. Mohamed & A. A. Sharkawy, 2023. Ефект на маслиновото масло върху оксидативните и ДНк увреждания, предизвикани от имидаклоприд. Bulg. J. Vet. Med., 26, No 3, 399-409.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2021-0059

 

Настоящото проучване имаше за цел да оцени ефекта на маслиновото масло (OLO) върху генотоксичността на имидаклоприд (IMI). Плъхове бяха разделени на четири групи: контролна група, IMI група, която беше изложена на 22,5 mg/kg IMI за 4, 8 и 12 седмици; OLO преди IMI група – дозирани орално с OLO в доза от 10 mL/kg телесно тегло за две седмици преди третирането с IMI за 4, 8 и 12 седмици. Групата с OLO след IMI беше лекувана с OLO в доза от 10 mL/kg телесно тегло в продължение на две седмици след третирането с IMI от 4, 8 и 12 седмици. Нивата на малондиалдехид (MDA) и глутатион пероксидаза (GPx) бяха измерени в кръвния серум. Костният мозък от бедрената кост беше събран за кометен анализ. Резултатите разкриха, че излагането на IMI предизвиква увреждане на ДНК, свързано с повишено ниво на MDA в кръвта и намалена активност на GPx. Въпреки това, лечението с OLO доведе до намаляване както на увреждането на ДНК, така и на нивото на MDA, като същевременно увеличи активността на GPx. От друга страна, предварителното третиране с OLO бе ефективно за намаляване на увреждащия ДНК ефект от страна на IMI.

 

Ключови думи: кометен анализ, имидаклоприд, маслиново масло, оксидативно увредане на ДНК, оксидативен стрес