Dobreva, L., S. Danova, V. Georgieva, S. Georgieva & M. Koprinarova, 2022. Anti-Salmonella activity of lactobacilli from different habitats. Bulg. J. Vet. Med., 25, No 4, 564-577.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2395

 

Lactic acid bacteria (LAB) may contribute to the food safety. In the present study, the antagonistic activity of 45 Bulgarian Lactobacillus homo- and heterofermentative strains of human and dairy origin, and 4 multibacterial formulas against Salmonella enterica subsp. enterica serovar Typhimurium (S. Typhimurium) was assessed. In vitro tests were performed in different model systems - milk, soymilk, De Man Rogose Sharp (MRS) medium, to simulate real conditions in the food chain. The highest antagonistic activity was observed with cell-free supernatants of exponential MRS broth cultures of the strains isolated from breast milk, followed by lactobacilli from white brined and green cheese. The detected antimicrobial activity against the pathogen was strain-specific and depended on the culture conditions. Lactobacillus (reclassified as Lactoplantibacillus) plantarum strains, cultivated in skimmed milk and whey protein medium, were able to inhibit S. Typhimurium growth, while a limited inhibitory activity was detected for fermented soymilks. A bacteriocinogenic Ligilactobacillus (the previous Lactobacillus) salivarius strain reduced the number of living pathogenic cells during co-cultivation in whole milk. The inhibition was significant only when L. salivarius was inoculated in predominance. In case of underrepresented LAB number, S. Typhimurium over-growth was observed. Eight lactobacilli in combination as a multibacterial co-culture expressed synergic antagonistic effect against Salmonella and were pre-selected as promising. Further characterisation of their active metabolites, however, is needed before their classification as bio-protective agents.

Key words: antimicrobial activity, Lactobaccillus spp., Salmonella spp.

 

Добрева, Л., С. Данова, В. Георгиева, С. Георгиева & M. Koпринарова, 2022. Анти-Salmonella активност на лактобацили от различни хабитати. Bulg. J. Vet. Med., 25, No 4, 564-577.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2395

 

Млечнокиселите бактерии (LAB) могат да способстват за безопасността на храните. В това проучване, бе оценена антагонистичната активност на 45 български хомо- и хетероферментативни щама Lactobacillus от човешки произход и от мляко, по отношение на Salmonella enterica subsp. enterica серовар Typhimurium (S. Typhimurium). In vitro тестовете бяха изпълнени в различни среди – мляко, соево мляко, среда на De Man Rogose Sharp (MRS) за симулиране на реалните условия по хранителната верига. Най-висока антагонистична активност бе наблюдавана с безклетъчни супернатанти от MRS бульонни култури от експоненциалната фаза на растеж на щамове, изолирани от майчино мляко, следвани от лактобацили от бяло саламурено и зелено сирене. Установената антимикробна активност спрямо патогена бе специфична за дадения щам и зависеше от условията на култивиране. Щамовете Lactobacillus (прекласифициран като Lactoplantibacillus) plantarum, култивирани в обезмаслено мляко и среда със суроватков протеин, бяха способни да инхибират растежа на S. Typhimurium, докато инхибиторната активност във ферментирали соеви млека бе ограничена. Един бактериоциногенен щам Ligilactobacillus (преди Lactobacillus) salivarius намали броя на живите патогенни клетки при съвместно култивиране в необезмаслено мляко. Инхибирането бе значително само когато L. salivarius бе инокулиран като преобладаващ. При нисък брой на LAB, бе наблюдаван свръхрастеж на S. Typhimurium. Осем лактобацили комбинирани в мултибактериална култура показаха синергичен антагонистичен ефект спрямо Salmonella и бяха преселектирани като обещаващи. Необходимо е обаче по-нататъшно характеризиране на техните акитвни метаболити, преди класифицирането им като биопротективни агенти.

Ключови думи: антимикробна активност, Lactobaccillus spp., Salm(onella spp.