Ilieva, Y., D. Mihaylova, A. Ilyazova, P. Penchev, D. Abadjieva & E. Kistanova, 2022. Effects of the herbal preparation AyuFertin, used for anestrus overcome, on fatty acids composition of milk in Bulgarian Murrah buffaloes. Bulg. J. Vet. Med., 25, No 3, 440-450.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2384

 

The herbal protocols, used instead of hormones in buffalo breeding for reproduction optimisation, do not provide information of their effect on the milk quality of treated animals. This research analysed whether the herbal preparation AyuFertin (Indian Herbs Specialities Pvt. Ltd, Saharanpur), applied in postpartum period for recovering the ovary cycling, had a side effect on the milk composition. The experiment was conducted with buffaloes of the Bulgarian Murrah breed at average age of 50 months during May-June 2019, divided into control (n=6) and experimental (n=7) groups. The experimental buffaloes received AyuFertin orally for three consecutive days at a dose of 3 g/100 kg live weight since the 21st postpartum day. The animals without signs of estrus were treated again after 10 days. The milk samples were collected at test-days, before and after treatments. The fatty acid composition of the milk and Ayufertin was evaluated by gas chromatography-mass spectrometry analysis. Quantification of the identified fatty acids in milk was made by the area normalisation method. In general, the fatty acids composition did not differ after the treatment with AyuFertin. Deviation in the amounts of some fatty acids was established. The content of medium-chain fatty acids such as lauric and capric was decreased, while the amount of long-chain acids such as 11-hexadecanoic and stearic was increased in the experimental group. The main active components of AyuFertin - trienoic acids were not transferred into the milk of treated animals. In conclusion, due to the ability of AyuFertin to affect the fatty acids amount in the milk of treated buffaloes, farmers should strictly follow the manufacturer’s recommendation for the dose and duration of AyuFertin treatment to avoid negative effects on milk quality.

 

Key words: AyuFertin, buffaloes, herbs, milk components, trienoic fatty acids

 

Илиева, Й., Д. Mихайлова, A. Илязова, П. Пенчев, Д. Aбаджиева & E. Kистанова, 2022. Ефекти на фитопрепарата AyuFertin, използван за преодоляване на анеструса, върху мастнокиселинния състав на млякото при биволи Българска Мура. Bulg. J. Vet. Med., 25, No 3, 440-450.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2384

 

Използването на протоколи с фитопрепарати вместо хормони за оптимизиране на размножаването на биволи не дава информация за тяхното влияние върху качеството на млякото на третираните животни. Това проучване анализира дали фитопрепаратът AyuFertin (Indian Herbs Specialities Pvt. Ltd, Saharanpur), приложен в следродилния период за възстановяване на половия цикъл, има странични ефекти върху състава на млякото. Опитът е проведен с биволици Българска Мура на средна възраст 50 месеца през май-юни 2019, разделени на контролна (n=6) и опитна (n=7) групи. Опитните биволици получаваха препарата per os за три последователни дни в доза 3 g/100 kg тегло след 21-я ден след раждането. Животните без признаци на еструс бяха третирани повторно след 10 дни. Млечните проби бяха получени на контролните дни, преди и след третиранията. Мастнокиселинният състав на млякото и Ayufertin бе определен чрез газово хроматографски-мас спектрометричен анализ. Като цяло, мастнокиселинният състав не се различаваше след третирането с AyuFertin. Бяха установени отклонения в количествата на някои мастни киселини. Съдържанието на средноверижни мастни киселини като лауринова и капринова бе намалено, докато количеството на дълговерижните киселини като 11-хексадеканова и стеаринова бяха повишени при опитната група. Главните активни компоненти на AyuFertin - триеновите киселини, не бяха преминали в млякото на третираните животни. В заключение, поради способността на AyuFertin да влияе върху мастнокиселинния състав на млякото на третираните биволици, фермерите трябва стриктно да следват препоръката на производителя за дозата и продължителността на третирането с AyuFertin за избягване на отрицателните му ефекти върху качеството на млякото.

 

Ключови думи: AyuFertin, биволици, билки, състав на млякото, триенови мастни киселини