Najafi Goojani, R., E. Rahimi & A. Shakerian, 2022. Prevalence, virulence genes and anti­microbial resistance of Arcobacter isolates from animal meat in Iran. Bulg. J. Vet. Med., 25, No 3, 387-396.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2020-0087

 

Arcobacter spp. are food-borne and zoonotic entero-pathogens. Obtaining information in relation to antimicrobial resistance helps us for utilisation of an appropriate agent for the treatment of Arcobacter infections. This study aimed to investigate the prevalence, antimicrobial resistance and virulence factors in animal raw meat in Iran. The samples were collected from cattle (n=80), sheep (n=80), goats (n=80), camels (n=80), and buffaloes (n=60) from Khuzestan (n=110), Isfahan (n=80), Gilan (n=110) and Chaharmahal and Bakhtiari (n=80) provinces. Arcobacter isolates of meat samples were isolated, investigated by PCR method. The antibiotic resistance was also investigated. All isolates were screened for 6 virulence genes: cadF, ciaB, cj1349, Mvin, pldA and tlyA by PCR assays. The results showed that the prevalence of Arcobacter species had no  significant difference among provinces and animals (P>0.05), so that positive samples were 1.25%, 1.25%, and 0.9% in Isfafhan, Chaharmahal and Bakhtiari, and Gilan, respectively. Virulence genes were observed for A. butzleri species (n=3, 100%). The results showed that Arcobacter spp. were resistant to streptomycin (100%), tetracycline (100%) and vancomycin (100%), but were susceptible to azithromycin (33.33%). In sum, the different regions of the Iran had a relative incidence of 1% for Arcobacter spp. The species showed a resistance of 100% for streptomycin, tetracycline and vancomycin. These findings could help to identify Arcobacter spp. and select the best agent against infection in case of Arcobacter infection in animals.

 

Key words: animals, antimicrobial resistance, Arcobacter species, meat, prevalence, virulence genes

 

Najafi Goojani, R., E. Rahimi & A. Shakerian, 2022. Prevalence, virulence genes and anti­microbial resistance of Arcobacter isolates from animal meat in Iran. Bulg. J. Vet. Med., 25, No 3, 387-396.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2020-0087

 

Arcobacter spp. са хранителни и зоонозни ентеропатогени. Получаването на информация във връзка с антимикробната им резистентност е от полза за употребата на подходящо средство за третиране на инфекциите, причинени от Arcobacter. Целта на това проучване бе да се изследва тяхната превалентност, антимикробна резистентност и фактори на вирулентност в сурово месо от различни животни в Иран. Пробите бяха получени от говеда (n=80), овце (n=80), кози (n=80), камили (n=80), и биволи (n=60) от провинции Хузестан (n=110), Исфахан (n=80), Гилян (n=110) и Чахар Махал и Бахтияри (n=80). Щамовете Arcobacter от пробите месо бяха изолирани и изследвани чрез PCR метод. Беше определена и резистентността им към антибиотици. Всички изолати бяха изследвани за наличие на 6 гени на вирулентност: cadF, ciaB, cj1349, Mvin, pldA и tlyA чрез PCR анализи. Резултатите показаха, че превалентността на Arcobacter sp. не се различаваше съществено между провинциите и видовете животни (P>0.05), а положителните проби бяха 1.25%, 1.25%, и 0.9% съответно в Исфахан, Чахар Махал и Бахтияри, и Гилян. Гени на вирулентност присъстваха при вида A. butzleri (n=3, 100%). Резултатите показаха, че Arcobacter spp. са резистентни към стрептомицин (100%), тетрациклин (100%) и ванкомицин (100%), но чувствителни към азитромицин (33.33%). В обобщение, относителната превалентност на Arcobacter spp. в различните райони на Иран бе 1%. Видовете бяха 100% резистентни към стрептомицин, тетрациклин и ванкомицин. Тези находки могат да са от полза за идентифициране на Arcobacter spp. и избор на най-доброто средство в случай на инфекция с Arcobacter при животните.

 

Ключови думи: животни, антимикробна резистентност, Arcobacter sp., месо, превалентност, гени на вирулентност