Bagheri, F., A. Ahani Azari & H. Koohsari, 2022. Antibacterial activity of lactobacilli from buffalo milk and yoghurt in Bandar-e Gaz, North-West Iran. Bulg. J. Vet. Med., 25, No 3, 379-386.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2020-0073

 

A cross-sectional study was conducted from April to June 2016 to determine the inhibitory effect of Lactobacillus strains isolated from buffalo milk and yogurt in Bandar-e Gaz, Golestan province, North-West Iran. The raw milk and yogurt samples were collected and cultivated on MRS medium by anaerobical incubation at 37 °C for 48 h. The suspected colonies were identified on the basis of Gram’s staining and conventional biochemical tests. The antibacterial activity of the cell-free supernatant extracted from Lactobacillus strains was determined using the agar well diffusion method against standard strains Escherichia coli ATCC 11303, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Bacillus cereus ATCC 19115, Listeria monocytogenes ATCC 19111, E. coli and S. aureus isolates from local cheese samples. A total of 10 Lactobacillus spp. were isolated and identified as L. plantarum, L. casei, L. acidophilus. L. plantarum A1 and L. acidophilus R1 exhibited relatively strong inhibitory effect against S. aureus and B. cereus, respectively. Both isolates had no inhibitory effect against L. monocytogenes. L. casei B1 showed moderate inhibitory effects against L. monocytogenes. This study showed that Lactobacilli from buffalo dairy products had good inhibitory activity towards Gram-positive indicator organisms and were one of the best choices to control these pathogens in food products.

 

Key words: antibacterial activity, buffalo, Lactobacillus, milk, yoghurt

 

Bagheri, F., A. Ahani Azari & H. Koohsari, 2022. Антибактериална активност на лактобацили от биволско мляко и йогурт в Бандар-е-Газ, североизточен Иран. Bulg. J. Vet. Med., 25, No 3, 379-386.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2020-0073

 

От април до юни 2016 е проведено моментно проучване за определяне на инхибиторния ефект на щамове Lactobacillus изолирани от биволско мляко и йогурт в Бандар-е-Газ, провинция Голестан, североизточен Иран. Пробите от сурово мляко и йогурт бяха получени и култивирани анаеробно на MRS среда при 37 °C за 48 h. Предполагаемите колонии бяха идентифицирани чрез оцветяване по Грам и конвенционални биохимични тестове. Антибактериалната активност на безклетъчния супернатант, екстрахиран от щамовете Lactobacillus, бе определена с агар дифузионния метод спрямо референтни щамове Escherichia coli ATCC 11303, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Bacillus cereus ATCC 19115, Listeria monocytogenes ATCC 19111, E. coli и изолати S. aureus от местни сирена. Бяха изолирани общо 10 Lactobacillus spp., идентифицирани като L. plantarum, L. casei, L. acidophilus. L. plantarum A1 и L. acidophilus R1 показаха относително силен антибактериален ефект спрямо съответно S. aureus и B. cereus. И двата изолата нямаха инхибиращ ефект спрямо L. monocytogenes. L. casei B1 показа умерен инхибиращ ефект спрямо L. monocytogenes. Проучването показа, че лактобацилите от биволски млечни продукти имат добра инхибиторна активност спрямо Грам-положителни индикаторни организми и са един от най-добрите избори за контрол на тези патогени в хранителните продукти.

 

Ключови думи: антибактериална активност, бивол, Lactobacillus, мляко, йогурт