Rezanejad, R., S. M. Ojagh, M. Heidarieh, M. Raeisi, A. R. Alishahi, G. R. Rafiee, S. H. Mousavi & S. Nabizadeh, 2022. Gamma-irradiated rosemary (Rosmarinus officinalis) dips treatment effect on quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets during refrigerated storage. Bulg. J. Vet. Med., 25, No 2, 318-332.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2020-0038

 

The effect of the gamma-irradiated extract of rosemary and butylated hydroxyanisole (BHA) antioxidant on sensory, chemical and microbiological changes of rainbow trout fillets stored at 4 ± 1°C was investigated for 16 days. The fillets were divided into: control (C), 750 and 1500 rosemary extract (RE) (immersed in 750 and 1500 ppm rosemary extract); 250 and 500 gamma-irradiated rosemary (GIR), (immersed in 250 and 500 ppm gamma-irradiated rosemary) and 250 and 500 BHA (immersed in 250 and 500 ppm BHA). The shelf life of fillets was reported to be 8 days for C, and 12 days for 500 GIR group according sensory, microbiological and chemical parameters. The pH, peroxide value (PV), total volatile basic nitrogen (TVB-N), free fatty acid (FFA), thiobarbituric acid (TBA), psychrotrophic counts (PTC), and total viable aerobic bacterial counts (TVC) values were 7.62 ± 0.21, 17.17 ± 1.6, 51.07 ± 1.1, 6.05 ± 0.13, 3.42 ± 0.18, 12.03 ± 0.19, and 13.16 ± 0.16 respectively for C group and also, 7.42 ± 0.16, 15.2 ± 1.7, 42.5 ± 1.5, 4.48 ± 0.39, 2.59 ± 0.15, 9.98 ± 0.15, and 10.5 ± 0.15 respectively for 500 GIR group. Finally, the following trend in effectiveness was reported: gamma-irradiated rosemary PBS extract > BHA > rosemary PBS extract.

Key words: dip treatment, gamma-irradiated rosemary, rainbow trout fillet, quality parameters

 

Rezanejad, R., S. M. Ojagh, M. Heidarieh, M. Raeisi, A. R. Alishahi, G. R. Rafiee, S. H. Mousavi & S. Nabizadeh, 2022. Ефект на третирането с розмарин (Rosmarinus officinalis) облъчен с гама лъчи върху качеството на филета от дъгова пъстърва (Oncorhynchus mykiss) съхранявани в хладилник. Bulg. J. Vet. Med., 25, No 2, 318-332.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2020-0038

 

Изследване бе ефектът на екстракт от розмарин и антиоксиданта бутилхидроксианизол (BHA) върху сензорните, химични и микробиологични промени във филета от дъгова пъстърва, съхранявани на 4 ± 1°C за 16 дни. Филетата бяха разделени на: контролни (C); розмаринов екстракт (RE) 750 и 1500 (потопени в 750 и 1500 ppm розмаринов екстракт); 250 и 500 розмарин облъчен с гама лъчи (GIR) (потопени в 250 и 500 ppm розмарин облъчен с гама лъчи) и 250 и 500 BHA (потопени в 250 и 500 ppm BHA). Годността на филетата бе 8 дни за C и 12 дни за 500 GIR групата според сензорните, химични и микробиологични параметри. pH, пероксидното число (PV), общият летлив азот (TVB-N), свободните мастни киселини (FFA), тиобарбитуровата киселина (TBA), броят на психротрофните микроорганизми (PTC), и общият брой жизнеспособни аеробни бактерии бяха съответно 7.62 ± 0.21, 17.17 ± 1.6, 51.07 ± 1.1, 6.05 ± 0.13, 3.42 ± 0.18, 12.03 ± 0.19, и 13.16 ± 0.16 за група C и 7.42 ± 0.16, 15.2 ± 1.7, 42.5 ± 1.5, 4.48 ± 0.39, 2.59 ± 0.15, 9.98 ± 0.15, и 10.5 ± 0.15 за група 500 GIR. В заключение, тенденцията в ефективността бе както следва: розмаринов PBS екстракт облъчен с гама лъчи > BHA > розмаринов PBS екстракт.

Ключови думи: потапяне, розмаринов екстракт облъчен с гама лъчи, филе от дъгова пъстърва, качествени параметри