Kalinova, G., 2022. Survey on fatty acid profiles of retail pasteurised cows milk and cow’s yogurt in Bulgaria. Bulg. J. Vet. Med., 25, No 1, 139-146.

DOI: 10.15547/bjvm.2294

Assessing the consumer’s awareness of the diet-health relationship, this study presents the fatty acid composition of cow’s milk available on Bulgarian market. Over a 5-year period, 100 samples of pasteurised cows milk and 135 samples cows yogurt were analysed by gas chromatography (ISO 15885:2002). The saturated fatty acids predominated - average amount 70.1% for milk and 71.1% for yogurt. The unsaturated fatty acids proportions were 29.9% and 28.9% respectively. Seasonal variations in the fatty acid composition of milk were detected, due to feeding practices. Non-milk fat was identified in 5 yogurt samples, while all pasteurised milk samples were not adulterated. This study provides the first scientific information for fatty acid composition of cows milk on Bulgarian market with respect to dietary intake estimation.

Key words: cow’s milk, cow’s yogurt, fatty acid composition

 

Калинова, Г., 2022. Изследване върху мастнокиселинния профил на търговско пастьоризирано краве мляко и краве кисело мляко в България. Bulg. J. Vet. Med., 25, No 1, 139-146.

DOI: 10.15547/bjvm.2294

Във връзка с интереса на потребителите към връзката между хранене и здраве, това проучване представя мастнокиселинния състав на краве мляко, предлагано на българския пазар. За 5-годишен период, 100 проби пастьоризирано краве мляко и 135 проби краве кисело мляко бяха анализирани чрез газ хроматография (ISO 15885:2002). Преобладаваха наситените мастни киселини – средно 70.1% в прясното мляко и 71.1% в киселото мляко. Процентите на ненаситените мастни киселини бяха съответно 29.9% и 28.9%. Бяха установени сезонни промени в мастнокиселинния състав на млякото във връзка с храненето. В 5 проби кисело мляко бе установена мазнина с немлечен произход, докато пробите прясно мляко не бяха фалшифицирани. Това проучване представя първата научна информация за мастнокиселинния състав на кравето мляко, предлагано на българския пазар от гледна точка на приема му с храната.

Key words: краве мляко, краве кисело мляко, мастнокиселинен състав