Strateva, М. & G. Penchev, 2021. Histological discrimination of fresh from frozen/thawed carp (Cyprinus carpio). Bulg. J. Vet. Med., 24, No 3, 434-441.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2019-0113

 

The aim of the study was to perform histological differentiation of dorsal and ventral musculature of fresh and frozen/thawed carps (Cyprinus carpio).  Histological findings of muscle fibres (Myofibra striata) of fresh carps did not show any changes. Single freezing at –10 ºС resulted in extracellular gaps in the central part of some of fibres. After single freezing at –18 ºС, muscle fibres with cell destruction in the central part were identified while the periphery remained intact. Completely destructured and deformed areas of muscle fibres were demonstrated after single freezing at –27 ºС. Double freezing at –10 ºС resulted in shrinkage, extracellular gaps and fragmentation of fibres, while muscle fibres double-frozen at –18 ºС were impaired, degraded and with visible defects. The histological findings in carp muscle, double-frozen at –27 ºС comprised severely deformed muscle fibres with increased extracellular gaps from degraded muscle tissue. On the basis of findings, it could be concluded that double freezing of carps was not an appropriate method of storage and shelf-life extension.

Key words: carps, dorsal muscle, freezing, histological changes, skeletal muscle fibres, ventral muscle

 

Стратева, М. & Г. Пенчев, 2021. Хистологично разграничаване на пресен от замразен/размразен шаран (Cyprinus carpio). Bulg. J. Vet. Med., 24, No 3, 434-441.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2019-0113

 

Целта на проучването бе извършване на хистологично диференциране на гръбна и коремна мускулатура от пресен и замразен/размразен шаран (Cyprinus carpio).  Хистологичните находки от мускулни влакна (Myofibra striata) на пресен шаран не показаха промени. Еднократното замразяване при –10 ºС доведе до екстрацелуларни празнини в централната част на някои от влакната. След еднократно замразяване при –18 ºС, бяха установени мускулни влакна с клетъчна деструкция в централната част, докато периферията остана непроменена. Напълно деструктурирани и деформирани участъци от мускулни влакна бяха демонстрирани след еднократно замразяване при –27 ºС. Двукратното замразяване при –10 ºС доведе до свиване, екстрацелуларни празнини и фрагментация на влакната, докато двукратно замразените при –18 ºС мускулни влакна бяха променени, деградирани и с видими дефект Хистологичните находки при мускул от шаран, замразен двукратно при –27 ºС бяха силно деформирани мускулни влакна с увеличени екстрацелуларни празнини от разрушена мускулна тъкан. Въз основа на находките, може да се направи заключението че двукратното замразяване на шарани не е подходящ метод за съхрнанение и удължаване на скора на годност.

Ключови думи: шарани, гръбна мускулатура, замразяване, хистологични промени, скелетномускулни влакна, коремна мускулатура