Key words: Basrah, buffaloes, cow, milk, sheep, virulence genes,
Yersinia
Khalid, D. M. & B. A. Abbas, 2021. Превалентност, чувствителност към
антибиотици и фактори на вирулентност на Yersinia enterocolitica
изолирана от сурово мляко в Басра, Ирак. Bulg. J. Vet. Med., 24,
No 1, 86-96.
DOI: 10.15547/bjvm.2019-0044
От няколко пазара в Басра, Ирак бяха събрани общо 150 млечни проби (50 проби
от млякото на всеки вид). Всички проби бяха обогатени в TSB, обработени със
студен PBS и след това култивирани на YSA агар за изолиране на Yersinia
sp. Най-значителен растеж след обогатяване в TSB бе установен в краве мляко
(24%) следвано от биволско мляко (22%) и овче мляко (12%). Резултатите от
обработката с PBS показаха най-голям растеж в краве мляко (14%), следвано от
биволско (8%) и овче (2%) мляко. От пробите краве и биволско мляко, 8% бяха
контаминирани с Y. enterocolitica, докато случаите в овче мляко бяха
4%. Десет изолата от разрични източници бяха изследвани за чувствителност
към 10 антибиотика. Най-голяма чувствителност (100%) бе установена към
стрептомицин, азитромицин и гентамицин, следвани от ципрофлоксацин и
хлорамфеникол с 93.3% всеки. Ниска чувствителност бе установена към
ванкомицин (6.66%) и клоксацилин (33.3%). 16S rRNA секвенирането показа
хомоложност с регистрирани щамове от GenBank в Националния Център за
Биотехнологии (NCBI). Подравняването на множество секвенции показа една
разлика в локус 764. Филогенетичното дърво показа, че местните изолати са
тясно свързани с щамове, съобщени по-рано от Китай. Всички щамове Yersinia
enterocolitica бяха положителни за inv ген. За разлика от това, генът ail
присъстваше в един щам (10%), а генът yad – в 50% от изследваните щамове.
Ключови думи: Басра, биволи, крави, мляко, овце, гени на
вирулентност, Yersinia