Kamel, N. M., E. M. Farghaly, H. M. Shawky & A. Samir, 2021. Molecular characterisation of extended-spectrum β-lactamase-producing Escherichia coli and Salmonella isolated from poultry and poultry products in Egypt. Bulg. J. Vet. Med., 24, No 1, 43-56.

DOI: 10.15547/bjvm.2019-0084

Extended-spectrum β-lactamase (ESBL) producing E. coli and salmonellae have spread rapidly worldwide and pose a serious threat to human and animal health. The present study was conducted to determine the prevalence of ESBL-producing E.coli and salmonellae, to perform molecular characterisation of the ESBL-related bla genes, including blaTEM, blaSHV and blaCTX, and the susceptibilities of these bacteria to various antimicrobial agents. From a total of 300 poultry samples, 25 and 20 samples were recognised as Salmonella and E. coli, respectively by microbiological and molecular methods. All E. coli and Salmonella isolates were positive for an ESBL phenotype. Molecular detection for antibiotic resistance gene revealed blaTEM in all isolates of salmonellae and E. coli (100%), while blaSHV was detected in 5 (20%) and 2 (10%) of salmonellae and E. coli isolates, respectively. None of the isolates contained blaCTX gene. Serotyping of Salmonella spp. in chickens revealed that S. enteritidis was the major isolates followed by S. Infantis (21.4%), S. Kentucky (14.2%) and S. Typhimurium, S. Kapemba, S. Newport, S. Vejle and S. Magherafelt were detected at 7.1% respectively. S. Infantis was the major isolate detected in chicks (60%), while in ducks S. Typhimurium and S. Blegdam were identified. In ducklings, S. Sinchew, S. Infantis and S. Sekondi were equally prevalent. Only S. Newmexico was identified in poultry products. E. coli in chicken were serotyped into O1, O8, O29, O125, O128 and O157. In chicks, O29 and O126 serotypes were detected. In poultry products only O8 was detected. The results indicate that ESBL frequency has reached an alarming level in poultry isolates in Egypt, with TEM enzymes being the predominant β-lactamases detected.

Key words: E. coli, ESBL, poultry, poultry products, Salmonella

 

Kamel, N. M., E. M. Farghaly, H. M. Shawky & A. Samir, 2021. Молекулярна характеристика на изолати Escherichia coli и Salmonella от птици и птичи продукти продуциращи широкоспектърни бета-лактамази в Египет. Bulg. J. Vet. Med., 24, No 1, 43-56.

DOI: 10.15547/bjvm.2019-0084

Щамовете E. coli and Salmonella процудиращи широкоспектърни бета-лактамази (ESBL) се разпространяват бързо по света и носят сериозен риск за здравето на хората и животните. Това проучване бе проведено за определяне на превалентността на ESBL-продуциращи E.coli и салмонели, молекулярно характеризиране на ESBL-свързаните bla гени, вкл. blaTEM, blaSHV и blaCTX, и чувствителността на тези бактерии към различни антимикробни агенти. От общо 300 проби от птици, 25 и 20 проби бяха разпознати съответно като Salmonella и E. coli чрез микробиологични и молекулярни методи. Всички  изолати E. coli и Salmonella бяха от ESBL фенотип. Молекулярната детекция на гените за антибиотична резистентност показаха наличие на blaTEM при всички салмонелни и E. coli щамове (100%), докато blaSHV бе открит съответно при 5 (20%) и 2 (10%) от салмонелните и E. coli изолати. Нито един изолат не носеше ген blaCTX. Серотипирането на Salmonella spp. при пилетата показа най-много изолати S. enteritidis следвани от S. Infantis (21.4%), S. Kentucky (14.2%) и S. Typhimurium, S. Kapemba, S. Newport, S. Vejle и S. Magherafelt бяха открити съответно при 7.1%. S. Infantis бе преобладаващият изолат при пилета (60%), докато при патици бяха идентифицирани S. Typhimurium и S. Blegdam. При патета, превалентността на S. Sinchew, S. Infantis и S. Sekondi бе еднаква. В птичи продукти бе идентифицирана само S. Newmexico. E. coli серотиповете при пилета бяха O1, O8, O29, O125, O128 and O157. При пиленца бяха установени серотипове O29 и O126. Единственият серотип при птичи продукти бе O8. Резултатите показват, че честотата на ESBL в птичи изолати в Египет е достигнала тревожни нива, като преобладаващите бета-лактамази са от групата на TEM ензимите.

Ключови думи: E. coli, ESBL, птици, птичи продукти, Salmonella