Krumova-Valcheva, G., Z. Mladenova & Y. Gogov, 2020. Study on norovirus contamination of live bivalve molluscs using real-time PCR. Bulg. J. Vet. Med., 23, No 4, 478-486.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2019-0008

 

Foodborne and waterborne viruses are a major cause of human morbidity. Of them, noroviruses are recognised as the leading causative agents of sporadic infections and epidemic outbreaks of acute gastroenteritis in humans. Contaminated food products and water are the main source of infection with noroviruses. The infection of bivalve molluscs with human pathogenic viruses occurs by faecal contamination in the production coastal waters. In this study, 47 samples of live bivalve molluscs, including 15 samples of cultivated mussels (Mytilus galloprovincialis) and 32 samples of wild mussels (Tapes decussatus), collected from the Bulgarian and Mediterranean coasts, respectively, were submitted to RT-real-time TaqMan PCR to detect the presence of noroviruses genotype GI and GII. Norovirus genotype GII was found in 11 (23.4%) of all the samples tested. A single mollusc sample (2.1%) was positive for both norovirus genotypes. Our results demonstrated that shellfish intended for sale on the Bulgarian market might pose a potential risk for acquiring norovirus infection. Thus, food safety quality control of shellfish by optimised and standardised methods for detection of foodborne viruses, including noroviruses, should be urgently implemented in Bulgaria.

Key words: genotypes GI and GII, live bivalve molluscs, noroviruses, real-time PCR

 

Крумова-Вълчева, Г., З. Младенова & Й. Гогов, 2020. Проучване върху контаминирането на живи миди с норовирус посредством PCR в реално време. Bulg. J. Vet. Med., 23, No 4, 478-486.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2019-0008

 

Вирусите в храните и водата са главна причина за заболявания при хората. Между тях, норовирусите са доказани като водещи агенти на спорадични инфекции и епидемични взривове на остър гастроентерит при хората. Контаминираните хранителни продукти и водата са главен източник на инфекция с норовируси. Заразяването на миди с човешки патогенни вируси става посредством контаминиране с фекалии на крайбрежните води. В това проучване, 47 проби от живи миди, вкл. 15 проби култивирани миди (Mytilus galloprovincialis) и 32 проби от диви миди (Tapes decussatus), събрани съответно от българското и средиземноморското крайбрежие, бяха подложени на RT TaqMan PCR за детекция на норовируси от генотип GI и GII. Норовирус генотип GII бе открит в 11 (23.4%) от всички тествани проби. Една проби миди (2.1%) бе положителна и за двата норовирусни генотипа. Резултатите ни показват, че морските дарове, предназначени за продажба на българския пазар, могат да носят потенциален риск за норовирусна инфекция. Следователно, контролът върху безопасността на морските дарове трябва да се оптимизира, като спешно се внедрят стандартизирани методи за детекция на хранителни вируси в България.

 

Ключови думи: генотипове GI и GII, живи миди, норовируси, PCR в реално време