Elsherif, W. M. & D. N. Ali, 2020. Antibacterial effect of silver nanoparticles on antibiotic resistant E. coli O157:H7 isolated from some dairy products. Bulg. J. Vet. Med., 23, No 4, 432-442.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2019-0027

 

Food safety is a worldwide health goal so foodborne diseases are a main health concern. A total 150 of dairy products samples (locally made yoghurt, ice cream and Talaga cheese) (50 for each type) were examined for E.coli O157:H7 detection and PCR confirmation using fliCH7 gene. E. coli O157:H7 was detected at 18%, 4%, 8% respectively, in samples. The isolates showed broad antibiotic resistance against vancomycin (84.6%), penicillin G (76.9%), cloxacillin (69.2%) and tetracycline (61.5%). Because of increasing number of microorganisms that are resistant to multiple antibiotics causing continuing economic losses in dairy manufacturing, there is an urgent need for development of alternative, cost-effective, and efficient antimicrobial agents to overcome antimicrobial resistance. Here, silver nanoparticle (AgNPs) solution was prepared, identified by transmission electron microscopy (TEM) with an average size 26.5 nm and examined for bactericidal activity against E. coli O157:H7 by using well diffusion assay. The mean inhibition zones of 25 and 50 µg/ml concentrations of Ag-NPs were 15.0±1.2 and 20.9±1.4 mm, respectively. In addition, the statistical analysis showed highly significant differences in the bactericidal effect of different Ag-NPs concentrations on E. coli O157:H7 strains. Bacterial sensitivity to nanoparticles is a key factor in manufacture, so nanoparticles were considered suitable for long life application in food packaging and food safety.

Key words: antimicrobial agents, cheese, E. coli O157:H7, ice cream, locally made yoghurt, nanoparticles, PCR

 

Elsherif, W. M. & D. N. Ali, 2020. Антибактериален ефект на сребърни наночастици върху E. coli O157:H7 изолати от някои млечни продукти, резистентни към антибиотици. Bulg. J. Vet. Med., 23, No 4, 432-442.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2019-0027

 

Безопасността на храните е световна здравна цел, затова и хранителните заболявания са от първостепенно значение за здравето. Общо 150 проби от млечни продукти (местно произведен йогурт, сладолед и сирене Talaga) (50 проби от всеки вид) са изследвани за наличие на E.coli O157:H7 и потвърждение за fliCH7 ген чрез PCR. E. coli O157:H7 бе открит съответно в 18%, 4%, 8% от пробите. Изолатите показаха значителна антимикробна резистентност спрямо ванкомицин (84.6%), пеницилин G (76.9%), клоксацилин (69.2%) и тетрациклин (61.5%). Поради увеличаващия се брой микроорганизми, резистентни към множество антибиотици, които водят до икономически загуби в млечната промишленост, има спешна нужда за разработване на алтернативни, евтини и ефективни антимикробни средства за преодоляване на антимикробната резистентност. Бе приготвен разтвор от сребърни наночастици (AgNPs) със среден размер 26.5 nm, идентифициран посредством трансмисионна електронна микроскопия (TEM) и изследван за бактерицидна активност спрямо E. coli O157:H7 чрез агар-дифузионния метод. Средните зони на потискане при Ag-NPs концентрации 25 и 50 µg/ml бяха съответно 15.0±1.2 и 20.9±1.4 mm. Статистическият анализ показа значителни разлики в бактерицидния ефект на разричните концентрации Ag-NPs върху щамовете E. coli O157:H7. Бактериалната чувствителност към наночастиците е ключов фактор при производството, ето защо те се считат за подходящи за дълготрайно приложение при опаковането на храни и за тяхната безопасност.

 

Ключови думи: антимикробни агенти, сирене, E. coli O157:H7, сладолед, местен йогурт, наночастици, PCR