Abdelghany,  H. A. A., H. M. B. A. Zaki, K. S. Tolba & N. A. Yassin, 2020. Staphylococcus aureus and enterotoxin A relative gene expression in beef meat after lactic acid treatment and storage at different temperatures. Bulg. J. Vet. Med., 23, No 3, 378-388.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2019-0007

 

The Staphylococcus aureus enterotoxin A (sea) is the toxin mostly involved in Staphylococcus aureus (S. aureus) food poisoning. In this study, the effect of different lactic acid (LA) concentrations (LA 1% and 2%) and temperatures (4 oC, 25 oC, and 37 oC) on S. aureus growth and relative sea expression in fresh meat cuts were studied. Real-Time RT-PCR used to determine the relative sea expression. Fresh meat cuts were inoculated with 105 CFU/g of S. aureus producing enterotoxin A. S. aureus growth and relative sea expression were regularly tested for 48 hours. The growth of S. aureus was decreased by one log CFU/g than control sample using 1% LA  and 2% LA 2% (5.32 ± 3.76 log CFU/g, 4.38 ± 3.00 log CFU/g and 4.54 ± 3.18 log CFU/g respectively) at zero time. Relative expression of the sea gene in both LA concentrations was lower than control. Moreover, both lactic acid concentrations had effect on relative sea gene expression at all examined hours, especially at 4 oC compared to control samples. The higher the lactic acid concentration, the lower the S. aureus enterotoxin A relative expression was.

 

Key words: lactic acid, RT-PCR, SEA, sea gene expression, Staphylococcus aureus, SYBR Green I

 

Abdelghany,  H. A. A., H. M. B. A. Zaki, K. S. Tolba & N. A. Yassin, 2020. Относителна експресия на Staphylococcus aureus и гена за ентеротоксин А в говеждо месо след третиране с млечна киселина и съхранение при различни температури. Bulg. J. Vet. Med., 23, No 3, 378-388.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2019-0007

 

Ентеротоксин А на Staphylococcus aureus (sea) е най-често отговорен за хранителните отравяния причинени от S. aureus. В това проучване са изследвани ефектите на различни концентрации млечна киселина (LA) (1% и 2%) и различни температури (4 oC, 25 oC, 37 oC) върху растежа на S. aureus и относителната експресия на sea в прясно месо. RT-PCR бе използвана за определяне на относителна експресия на sea. Филии от прясно месо бяха инокулирани с 105 CFU/g S. aureus продуциращ ентеротоксин A. Растежът на S. aureus и относителната експресия на sea бяха оценявани регулярно в рамките на 48 часа. Растежът на S. aureus намаля с 1 log CFU/g спрямо контролната проба след използване на 1% LA  и 2% LA 2% (съответно 5.32 ± 3.76 log CFU/g, 4.38 ± 3.00 log CFU/g и 4.54 ± 3.18 log CFU/g) в началото. Относителната експресия на sea ген при двете концентрации млечна киселина бе по-ниска в сравнение с контролата. Освен това, и двете концентрации имаха влияние върху относителната експресия на sea във всички изследвани периоди, особено при 4 oC спрямо контролните проби. Колкото по-висока бе концентрацията на млечна киселина, толкова по-ниска относителна експресия на ентеротоксин А от S. aureus бе установена.

 

Ключови думи: млечна киселина, RT-PCR, SEA, експресия на sea ген, Staphylococcus aureus, SYBR Green I