Tumbarski, Y. D., 2020. Foodborne zoonotic agents and their food bioterrorism potential: A review. Bulg. J. Vet. Med., 23, No 2, 147-159.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2232

 

Bioterrorism is an act of deliberate release and dissemination of biological agents such as pathogenic microorganisms or their products in a naturally occurring or human-modified form. Bioterrorist attacks are aimed at causing death, disease or other biological malfunction in humans, animals or plants, in order to achieve certain political goals through creating fear and panic among the population and influencing government’s behaviour. Historical data showed that zoonotic pathogens have been most commonly used as agents for bioterrorism. Applied through the food production systems or directly to processed foods as biological weapons, zoonotic pathogens can have fast and devastating effects on human health with enormous economic and social impact. Despite the development of different countermeasures and the application of hazard analysis and critical control point (HACCP) systems in the food industry, the bioterrorists’ attacks as intentional acts cannot be predicted, but could be avoided by strengthening food control measures.

Key words: bioweapons, food bioterrorism, foodborne pathogens, HACCP systems, terro­rism, zoonoses

 

Тумбарски, Ю. Д., 2020. Зоонозни агенти по хранителната верига и техния биотерорестичен потенциал: обзор. Bulg. J. Vet. Med., 23, No 2, 147-159.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2232

 

Биотероризмът е акт на нарочно изпускане и разпространение на биоолгични агенти, като патогенни микроорганизми или техни продукти в естествения им вид или модицифирани от човека. Биотерористичните атаки целят предизвикване на смърт, заболяване или друго биологично нарушение при хора, животни и растения с цел постигане на определени политически цели чрез насаждане на страх и паника сред населението и влияние върху правителствените решения.  Историческите данни показват, че зоонозните патогени са най-често използваните агенти за биотероризъм. Прилагани чрез системите за производство на храни или директно към преработените храни като биологично оръжие, зоонозните патогени могат да имат бърз и опустошителен ефект върху човешкото здраве с огромни иконо­мически и социални последствия. Въпреки разработването на различни контрамерки и прилагането на системи за анализ на риска и критичните контролни точки (HACCP) в хранителната индустрия, биотерористичните атаки като нарочни действия не могат да се предскажат, но могат да се избегнат чрез засилване на мерките за контрол върху храните.

Ключови думи: биологични оръжия, хранителен биотероризъм, патогени по хранителната верига, HACCP системи, тероризъм, зоонози