Al-Mariri, A., L. Ramadan, A. Abou Younes & A. Al-Laham, 2019. Identification of Listeria species by Fourier-transform infrared spectroscopy. Bulg. J. Vet. Med., 22, No 3, 285–296.

DOI: 10.15547/bjvm.2065

 

Differentiation of the genus Listeria is significant for food industry, but only few reliable methods are available so far. In the present study, 56 strains isolated from 345 samples of cow raw milk were used. The isolated pure cultures were defined by PCR-based method using specific primers of 16S-23S IGS region of DNA. Bacterial strain samples were submitted to spectroscopic measurements by the trans-mission method at a wavelength of 3000–700 cm–1 using Fourier-transform infrared (FTIR) spectro-photometry. Hierarchical cluster analysis (HCA) was performed based on the identification of the 56 isolated strains. The utilisation of HCA in univariate-FTIR spectral analyses as the most progressive chemometric method was supported by the correct identification of 86.9% bacteria of the genus Listeria at the species level. These results explained the ability of univariate-FTIR spectrum analysis for determination of suspected Listeria species.
 

Key words: Fourier-transform infrared spectra, hierarchical cluster analysis, Listeria, po-lymerase chain reaction, raw milk

 

 

Al-Mariri, A., L. Ramadan, A. Abou Younes & A. Al-Laham, 2019. Идентификация на Listeria sp. чрез инфрачервена спектроскопия с Фурие трансформация. Bulg. J. Vet. Med., 22, No 3, 285–296.

DOI: 10.15547/bjvm.2065

 

Диференцирането на род Listeria е от значение за хранителната индустрия, но досега надеждните методи за това са много малко . В това проучване са използвани 56 щама изолирани от 345 проби сурово краве мляко. Изолираните чисти култури са идентифицирани чрез PCR метод основан на специфични праймери на 16S-23S IGS област на ДНК. Бактериалните проби бяха подложени на спектроскопски измервания чрез трансмисионен метод при  3000–700 cm–1 посредством FTIR спектрофотометрия. Йерархичният клъстерен анализ  (HCA) бе извършен на базата на идентифицираните 56 изолата. ИЗползването на HCA в унивариантни FTIR спектрални анализи като най-прогресивни хемометрични методи е подкрепен от коректното идентифициране на 86.9% Listeria бактерии на ниво вид. Резултатите обясняват способността на FTIR анализа за определяне на предполагаеми случаи на Listeria sp.
 

Ключови думи: Инфрачервени спектри с Фурие трансформация, йерархичен клъстерен анализ, Listeria, PCR, сурово мляко