Al-Mariri, A., L. Ramadan, A.
Abou Younes & A. Al-Laham, 2019. Identification of Listeria species by
Fourier-transform infrared spectroscopy. Bulg. J. Vet. Med., 22,
No 3, 285–296.
DOI: 10.15547/bjvm.2065
Differentiation of the genus
Listeria is significant for food industry, but only few reliable methods are
available so far. In the present study, 56 strains isolated from 345 samples of
cow raw milk were used. The isolated pure cultures were defined by PCR-based
method using specific primers of 16S-23S IGS region of DNA. Bacterial strain
samples were submitted to spectroscopic measurements by the trans-mission method
at a wavelength of 3000–700 cm–1 using Fourier-transform infrared (FTIR)
spectro-photometry. Hierarchical cluster analysis (HCA) was performed based on
the identification of the 56 isolated strains. The utilisation of HCA in
univariate-FTIR spectral analyses as the most progressive chemometric method was
supported by the correct identification of 86.9% bacteria of the genus
Listeria at the species level. These results explained the ability of
univariate-FTIR spectrum analysis for determination of suspected Listeria
species.
Key words: Fourier-transform infrared spectra, hierarchical cluster analysis, Listeria, po-lymerase chain reaction, raw milk
Al-Mariri, A., L. Ramadan, A.
Abou Younes & A. Al-Laham, 2019.
Идентификация на Listeria sp.
чрез инфрачервена спектроскопия с Фурие трансформация. Bulg. J. Vet. Med., 22,
No 3, 285–296.
DOI: 10.15547/bjvm.2065
Диференцирането на род
Listeria е от значение за хранителната индустрия, но досега
надеждните методи за това са много малко . В това проучване са използвани 56
щама изолирани от 345 проби сурово краве мляко.
Изолираните чисти култури са идентифицирани чрез PCR
метод основан на специфични праймери на 16S-23S IGS
област на ДНК. Бактериалните проби бяха подложени на
спектроскопски измервания чрез трансмисионен метод при 3000–700 cm–1
посредством FTIR спектрофотометрия. Йерархичният
клъстерен анализ (HCA) бе извършен на базата на
идентифицираните 56 изолата. ИЗползването на HCA в
унивариантни FTIR спектрални анализи като най-прогресивни
хемометрични методи е подкрепен от коректното идентифициране на 86.9%
Listeria бактерии на ниво вид. Резултатите
обясняват способността на FTIR
анализа за определяне на предполагаеми случаи на Listeria
sp.
Ключови думи: Инфрачервени спектри с Фурие трансформация, йерархичен клъстерен анализ, Listeria, PCR, сурово мляко