Sadeghi, A., M. Ebrahimi, B. Sadeghi & S. A. Mortazavi, 2019. Evaluation of safety and antifungal activity of Lactobacillus reuteri and Pediococcus diacetilactis isolates against aflatoxigenic Aspergillus flavus. Bulg. J. Vet. Med., 22, No 2, 190–199.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2046 

 

Biocontrol of moulds by lactic acid bacteria (LAB) instead of antibiotics and chemical preservatives is a new approach in veterinary medicine. The aims of present research were to perform molecular identification of dominant sourdough LAB isolates and to evaluate their in vivo safety and in vitro antifungal properties for using as biopreservative agents. Sequencing results of PCR products led to identification of Lactobacillus reuteri and Pediococcus diacetilactis as LAB isolates. Antifungal activity of the isolates and their cell-free culture filtrate (CCF) were also confirmed against aflatoxigenic Aspergillus flavus, respectively by overlay and spore spot methods. Accordingly, antagonistic effect of P. diacetilactis and its CCF were significantly (P<0.05) higher than L. reuteri and CCF of mentioned LAB isolate. Clinical chemistry and haematological findings in mice fed LAB demonstrated also insignificant difference vs control mice and were in the normal range, which confirmed the safety of LAB isolates. By considering the importance of safe, food grade biocontrol agents, L. reuteri and P. diacetilactis isolates and their CCF may be considered as an alternative for antibiotics and other chemical preservatives in food and feed processing chain.

Key words: antifungal effect, biocontrol, lactic acid bacteria isolates, safety

 

 

Sadeghi, A., M. Ebrahimi, B. Sadeghi & S. A. Mortazavi, 2019. Оценка на безопасността и антигъбичната активност на изолати Lactobacillus reuteri и Pediococcus diacetilactis срещу афлатоксин-продуциращ Aspergillus flavus. Bulg. J. Vet. Med., 22, No 2, 190–199.

 

DOI: 10.15547/bjvm.2046 

 

Биоконтролът на плесените чрез млечнокисели бактерии (LAB) вместо антибиотици и химични консерванти е нов подход във ветеринарната медицина. Целите на настоящото проучване бяха да се извърши молекулярна идентификация на доминиращите в кваса LAB изолати и да се прецени тяхната in vivo безопасност и in vitro антигъбични свойства в качеството им на биоконсерванти. Секвенирането на PCR продуктите доведе до идентификация на Lactobacillus reuteri и Pediococcus diacetilactis като млечнокисели бактерии. Антигъбичната активност на изолатите и на техния безклетъчен културален филтрат (БКФ) също бе потвърден спрямо афлатоксин-продуциращ Aspergillus flavus. Антагонистичният ефект на P. diacetilactis и неговия БКФ бе значително (P<0.05) по-висок от този на L. reuteri и неговия БКФ. Биохимичните и хематологичните параметри на мишки, хранени с млечнокиселите бактерии показаха незначителни разлики спрямо тези на контролни мишки и бяха в допустимите граници, което потвърди безопасността на изолатите. Отчитайки значението на безопасни за храните агенти за биологичен контрол,  L. reuteri и P. diacetilactis изолатите и техните БКФ могат да са алтернатива на антибиотиците и други химични консерванти в храните и по хранителната верига.

Ключови думи: антигъбичен ефект, биологичен контрол, изолати на млечнокисели бактерии, безопасност